Sunday, December 13, 2015

Neutrino Light


Från årets Nobelfest Anna Ternhheim tolkar Max Martin.
Fantasi, forskning, saga, brain - Blå hallen i Stockholms stadshus och Disneyland på svenska.
Tema svensk populärmusik i världen!
Aldrig har det väl spelats på såg så vemodigt och med sådan sväng och vibrato!
Från min horisont sett, sedan en intern lärarfest på Rinkebyskolan någon gång i början av nittiotalet, när Nidälven kreerades av musikalisk kollega.
Kistalight har varit på bankett här om dagen - som vanligt hemma i fåtöljen ska tilläggas.
Vilken meny!
Förrätt, piggvarfilé, kammussla och löjrom från Kalix arrangerat konstnärligt med någon form av alger - naturligtvis sköljs det ned med ett glas champagne, Brut Millesimé 2008, där kupan formats som Marie Antoinettes bröst.
Är detta sant?
Tur att det inte var efter Anita Ekbergs kupor!
Hm...hm skulle bli en hel del i glasen då redan till förrätten!
Varmrätt koleldad kebabrulle (PK-tolkning) och rött vin, något med påvens vin från södra Rhonedalen, Chateau-neuf-du-Pape Rouge 2010.
Efterrätt en vacker Körsbärsblomma - så vacker att man knappt kunde äta upp den!
Vilka tal!
Flera av pristagarna passade på att hylla sina gamla lärare. Svenske kemipristagaren Tomas Lindahl talade varmt för sin kemilärare Brandt på Bromma gymnasium samtidigt som han betonade hur viktiga lärarna är som inspiratörer för framtidens forskare.
- Sug på den du alla ni kommunala arbetsgivare som hunsar inspirationen ur era lärare!
Flera av pristagarna berättade om sin enkla bakgrund som fysik, medicin, ekonomi och en av dem var rent av barn till föräldrar som var analfabeter - gäller kemipristagaren Aziz Sancar som via byskolan längs gränsen mellan Turkiet och Syrien hittade vägen till högre studier och forskning  i USA.
Vilka resor de kan göra med sina upptäckter!
Pristagare som hittat hur arvsmassan gör för att reparera sig själv eller hur kampen mot parasitsjukdomar kan föras med hjälp av uråldriga recept eller hitta mixen mellan fattigdom, välfärd och konsumtion eller hur en själens kartograf outtröttligt  kartlägger sovjetmedborgarnas historia eller varför inte tjusas av neutrinernas poetiska väsen hos fysikpriset.
Vilken poesi eller vilken berättelse finns det inte bakom upptäckten av neutrinerna!
Länge betraktades de som försvinnande energi, som the missing one, men genom projektet Polter Geist lyckades man framkalla spökblixtar när neutrinen kolliderade rakt fram ifrån med varandra. Vilket visade att de existerade!
Tillsammans med fotoner är neutriner en av universums vanligaste elementarpartiklar och de finns överallt omkring oss och kan passera alla material. De uppstår  ur solens energi, kärnexplosioner, eller ur atmosfärens strålning. Problemet är att de på sin väg till jorden tycks byta skepnad, identitet, och en tredjedel av dem verkar försvinna.
Vilken story blir det inte när mysteriet med de försvunna, tredjedelen, av neutrinerna ska lösas!
Arthur McDonald den kanadensiske pristagaren, goes underground från 1980-tal, och skapar ett laboratorium i en gammal nickelgruva 40 mil norr om Toronto i staden Sudberry. För att komma ner till laboratoriet som ligger 2 km (2000 m) ner i gruvan färdas man i en snabbgående hiss och 3 minuter tar färden.
Hm...hm grabbar, tjejer och Mimmi förstås vad blir det i km per timme?
Tanken är att berget ska fungera som ett filter för alla övriga elementarpartiklar utom neutrinerna. McDonalds team är speciellt intresserade av de små, minimala, neutrinerna som sänds ut från solen.
Till sin hjälp har forskningsteamet en stor glob som ser ut som en julgranskula med en liten skorsten omsluten av ett band av ljuskänsliga detektorer. Kulan eller den sfäriska globen är fylld med tungt vatten. De flyktiga neutrinerna kan på det viset fångas upp och McDonalds och hans team fick under en dag 2001 den stora glädjen att uppleva hur neutrinerna byter skepnad, det vill säga oscillerar och får en liten, minimal, massa - vilket betyder att de kolliderar rakt fram ifrån, låter som små skott samtidigt som de utsöndrar ett blått ljussken.
Nyttan av denna upptäckt är inte direkt förutsägbar men fördjupar våra kunskaper om solenergi och universums uppkomst.
Wow för detta blåa ljus säger vi på Kistalight och inser att ibland kan man behöva gå underground för att göra de stora upptäckterna!
Vi förundras över vår poetiska lilla krabat till neutrino som tar sig fram överallt och byter skepnad, ibland lätt som en plätt och stundom något tyngre med en liten massa, på sin väg genom tillvaron.
Puff - såg jag inte ett blått ljus!,

Puff - sugen på en för dyr julklapp?
Beställ en CV från Kistalight på Bokus eller köp direkt från förlaget, kistalight@gmail.com, där kostar en CV en hundring!
Bokomslag CV från Kistalight (häftad) ©Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistalight said...

Hoppas vi förstått det hela, neutrinens gåta, något så när rätt nu!
Hur som helst förundrade är vi över denna vetenskapliga solskenshistoria.

Professeur Kistalight said...

Biten ovan kan väl ses som en liten microlektion från Kistalight.
Visserligen är vi inga naturvetare även om vi gått naturvetenskaplig linje på gymnasiet
och läst matematik på universitetet i vår ungdom.

Räkneexemplet med hissen i gruvan bör väl bli så här hm...hm!

* 2 km med hissen tar tre minuter
* på 1 timme (3 x 20 min) hinner hissen 20 x 2 km = 40 km

Blir då en hastighet på 40 km/h allt enligt formeln S = V/T alt. V = S/T