Friday, October 04, 2013

Odla sin trädgård på Norra Öland

Installation - färgglada grejer (paraply och dammvippa) bland törnen (beskuren apel) och toppad hassel - Bild Thommy Sjöberg

Odla sin trädgård
Kistalight odlar sin trädgård i (late) september på Norra Öland i sommarvärme till friska vindar (kuling) nordan och en och annan regnskur. Vi klipper hasselbuskar, ansar apelträd, knipsar askskott, gallrar i linden, toppar ekar, skär rosenbuskar. frigör våra enar, sköter om vår stenmur, planterar hassel och sirener.


Stilleben med pumpor, skrivdon, kamera, och litteratur - Bild Thommy Sjöberg 
Äntligen har vi läst ut Midnattsbarnen av Salman Rushdie (ett nyårslöfte) en bok vi började läsa för trettio år sedan. Kistalight som då vurmade för den magiska realismen slog till med ett köp och började läsa den - blev några kapitel - sedan fick boken stå där i bokhyllan och vänta på att bli läst. Den svenska översättningen firar i år också trettioårsjubileum och snart kommer den förhoppningsvis som film på de svenska biograferna.
 Ute i stora världen har den haft premiär! 
Vi läser Midnattsbarnen parallellt med Rushdies stora memoarbok Joseph Anton om fatwan mot honom och hans bok Satansverserna!  
 En bok som inte bara är en berättelse om de skruvade och förskräckliga åren då han levde under polisskydd, Scotland Yard, utan även en bok om skrivande, litteratur och Rushdies författarskap.
Vi återkommer på bloggen med Salman Rushdie om Midnattsbarnen (se nyårslöfte) och Joseph Anton! 
I vår strävan att odla sin trädgård har vi deltagit i olika konstevenemang kring Ölands Skördefest. 
Vi har varit på bokrelease på Borgholms bio och vernissage på Galleri Svalan med Åkerbokonstnärerna.

Borgholms bio som i sig är en kulturupplevelse!
På bion berättar Ulf Wickbom om sin nya bok Öppna ateljéer och om Åkerbokonstnärerna och deras historia. De nio nuvarande Åkerbokonstnärerna presenteras i kapitlen Nio öppna ateljéer och i några övriga kapitel tecknas deras föregångares historia. 
Boken om Åkerbokonstnärerna är också ett samtidsdokument för oss som var unga på sextiotalet. År 1968 bildades de, passande år, genom att ha en gemensam utställning i Åkerboskolan i Löttorp. De var en löst sammansatt grupp som ville visa sina grejer.
Ett trevligt moget gäng som redan var formade som konstnärer.
Miljön på Norra Öland kittade ihop gruppen, de ville visa platsens skönhet utan att hemfalla åt sjöbodar, Blå Jungfrun och solnedgångar över Kalmarsund. 
Aj...aj för hötorgskonstens klichéer och kladdighet!
Åkerbokonstnärerna som grupp var alltså mer ett praktiskt nätverk  än att de hade ett formulerat konstnärligt program.  
 De bidrar genom sina utställningar och Öppna ateljéer till kunskap och samhällsutveckling för Norra Öland och är ett viktigt bidrag till den, än i dag, fattiga landsändens intellektuella liv. 
Viktigast dock tycker Ulf Wickbom, Kistalight instämmer, är att deras konst och utställningar är ett upprop mot amatörismen.
Se sjöbodar, gulliga får och solnedgångar, och att de förändrar (utvecklar) vårt sätt att se Norra Öland!
Visioner, drömmar, berättelser och material bortom klichéerna och fotografiets exakta värld!
Under Konstnatten passade vi också på att besöka gruppens - nåja, nytillskott, Silvija Boijsen Sinka vid Sandbybadet och Martin Enander i Skriketorp.
Magiskt med  alla marschaller som lyser upp den Norra Ölandsnatten och lyser upp mörkret på väg mot Silvija och hennes smakfulla ateljéer och hennes återkommande motiv av vallmo, rörliga figurer i tusch och  kustlandskap.
 - Kan inte hennes målning Golanhöjderna också ses som en obestämd kust. 
Kistalight som också försöker nå ut med sin konst (sina böcker) föreslår ett byte med Silvija!
En Kistalight på spaning... mot några konstkort - Golanhöjden och några rörliga vallmoslingor!?
Så gärna ... så gärna!
Då visar det sig att Silvija har goda vänner i Big Sur strax söder om Monterey i Californien en landsdel som förekommer i på spanings första kapitel.
It´s a small world!
I Skriketorp hos Martin Enander är det mörkt som natten men hans konst, fina grejer landskap, värmande samtal med Martin, hans grannar och andra besökare lyser upp kvällen.
Konstnatten avslutas hos Caroline Möller och hennes ateljé och trädgård, mer marschaller men även upplysta ljusinstallationer som vraket vid stranden, typ tomtegubbe en bit ut från strandkanten och ljusskulptur bland tallarna i trädgården.

No comments: