Sunday, February 10, 2013


Söder-Quis i repris
Kulturpromenad här om veckan med glada miner trots bitande kyla och knarrande skor. Vad gör man inte för att genomföra en friluftsdag?! Vid några av stationerna sjunger vi med i youtubeklipp eller öva drama med våra iPhones!
Söderkryss – se även separat karta!

Från Södra station till Slussen – en tipspromenad! – Tag med frukt, dryck och bär (ha) varma kläder!
1.      Start vid Södra station. Vi går igenom Fatbursparken, till höger ligger Bofills båge, ritat av arkitekten Bofill rakt fram står Haglunds pinne – uppkallat efter ett borgarråd som gillade skyskrapor men fick nöja sig med ett 25-våningshus. Vad är Fatburen uppkallat efter?
1.      Koloniträdgårdsområde
X.  Gammalt småindustriområde
2. En sjö

2.      Skulpturgruppen: Vi syns vid målet på Katarina Bangata tolkar fotbollspelaren Lennart Nacka Skoglund fotbollskonst, en myt i fotbolls Sverige. Nacka var älskad och gjorde succé även i Italien i många år.  Upp med iPhonen och sjung medFör vilken klubb spelade Nacka i Italien?
1. Milan
X. Inter
2. Juventus                                                                                             
3. Vid Greta Garbos torg finns en skulptur av den vackra gåtfulla skådespelerskan som växte upp på Blekingegatan på Södermalm. Men i vilken typ av filmer hade hon sitt artistiska genombrott?
1. Musicals
X. Stumfilmer
2. Ljudfilmen - film som den fungerar i dag


Strålande vinterväder i Vita Bergen - vem sjutton är Ulf Lundell  frågar glada elever? Bild Thommy Sjöberg

4. I Vita bergen levde på 1800-talet Söders fattiga. I dag är det kulturbostäder och det är hög status att bo där. Under 1960 och 70-talet verkade en rad kulturpersonligheter här som Hasse och Tage - författare, revymakare och filmare. Här fanns den världskände fotografen Christer Strömholm och i Mästers Pers Gränd 8 skrevs 70-talets generationsroman Jack av en i dag välkänd artist och låtskrivare. Då skrev han  67...67 - bara att sjunga med i din iPhone! Vem är författare till Jack?

1 Niklas Rådström
X Ernst Brunner
2 Ulf Lundell

5. På vägen mot Fjällgatan och världens bästa utsikt över Stockholms infart för sjöfarten passerar vi en nyligen namngiven park. Parken är uppkallad efter en riktig så kallad söderkis. Tecknare, konstnär och författare som gett liv åt många södermiljöer. Han växte upp strax ovanför parken på Klippgatan. Lyssna på  ett år av musik från parken! Vem är söderkisen?
1. Tuffe Viktor
X. Slas Stig Claesson                 
2. Ulf Lundell

6. Fjällgatan litterär skylt med citat från Vilhem Moberg. Han har skrivit boken som ofta nämns som den bästa svenska romanen någonsin vid omröstningar. Vilken är boken? Här citeras Sömnlös (på skylten) men frågan gäller den andra (bästa) romanen! Vilken?
1. Sömnlös
X. Soldat med brutet gevär
2. Utvandrarna


Första svenska färg-TV-sändningen kom från Fjällgatan hemma hos författaren Per Anders Fogelstrom

7. Fjällgatan litterär skylt på Fogelströmsterrassen med citat. Från vilken bok?
1. Vävarnas barn
X. Mina drömmars stad
2. Sommaren med Monika

8. Poet och vissångare som fått en egen park ovanför Renstiernsgatan på Glasbruksklippan mot Mosebackehållet vid Mäster Mikaels gata .  Stäm upp i Somliga går med trasiga skor!

1. Bellman
X. Evert Taube
2. Cornelis Wreesvijk

9. Katarina kyrka från Stormaktstiden 1600-talet, en gammal kyrka som fått ny skrud, det vill säga kyrkan har restaurerats (byggts om). Varför?
1. Ombyggnad för att kyrkan var för gammal
X. Kyrkan upprustades efter en häftig brand 1990
2. Allmän upprustning av byggnadspolitiska skäl – staten vill bevara gamla byggnader

 Hoppsan - pälsklädd soppkorg som konst i kvarteren bakom Katarina kyrka! Bild Thommy Sjöberg
10. Vid Mosebacke ligger också Fiskargatan där man kan se turistgrupper med karta i deckarförfattaren Stieg Larssons fotspår. På Fiskargatan låter han sin deckarhjältinna och hackern Lisbeth Salander köpa en lyxvåning med utsikt över Gamla Stan och Djurgården. Vad kallas hans deckarserie?  Varför inte kika på en fröken Salandertrailer?
1. Wallanderserien
x. Böckerna om Hamilton
2. Millennium-trilogin

11. Mosebacke med utsikt över Stockholm är också en berömd litterär text av August Strindberg – texten återfinns i en roman som inleder den moderna litteraturen i Sverige. Vad heter romanen? Se litterär rödvit skylt Mosebacke café!
1. Jack
X. Röda rummet
2. Mina drömmars stad

12. Översätt Slas, Stig Claessons, text i Götgatsbacken till nusvenska! Citatet finns i Götgatsbacken på en av Stockholms rödvita litterära skyltar. ObS skylten saknas - finns ej!
 Gör en ordlista! Återberätta - vad berättar Slas om egentligen? Ytterligare uppgift skulle kunna vara att göra om texten till en fungerande ungdomstext i dag! Pröva gärna!

Lyssna på Slas - SR Minnen!

13. Vid Slussen – här finns en bilkarusell som var förvånansvärd modern när den byggdes en gång i tiden under... ja när byggdes den? Se skylt nära strömmingskiosken!

1. 1930-talet
X. 1950-talet
2.1970-talet
Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:  
© Thommy Sjöberg

2 comments:

Thommy Kistalight said...

Över 60 000 besökare, wiewers, i veckan sedan maj 2009!

Topp 5 enligt följande!

Sweden
258
Russia
37
France
33
Netherlands
32
United States
25

Besökarna från Frankrike och Holland kanske besöker mina Zlatanbloggar!

Hur som helst!
Great!

Thommy Kistalight said...

Lista över skadade litterära skyltar kan göras lång!
- Ännu värre är de försvunna skyltarna som är:
Slas på Götgatan 44 - se fråga 12 ovan!
Peter Pohl vid Kvarngatan 20 mitt emot Södra Latin.

Allt enligt Eva-Karin Gyllenberg på DN.
Peter Pohls skylt, sic, har varit med i ett tidigare Quiz från Kistalight!