Saturday, March 22, 2008

Drömfakulteten Light

Läser klart Sara Stridsbergs bok Drömfakulteten i dagarna. En händelse som ser ut som en tanke när man sett Warholutställningen på Moderna.

Sara Stridsbergs bok om Valerie Solana - en poetisk berättelse om det sunkiga trashiga USA men även om 60-talet, om klassresor, lyriska drömmar, skildringar av vanvett och med Warhols The Factory som en samlingsplats för de udda dekadenta.
Finns även interiörer från 60-talets Chelsea hotell i New York och en notis, upprop, från Henry Millers gamla skandalförlag Olympia press.
- Häftigt säger vi på Kistalight!
Fina berättelser av Sara Stridsberg tycker jag med berättargrepp som dag bok, många kapitel med dialog (passar för teatern), parallellskildringar mellan 50, 60 70 och 80-tal med tidsmarkörer som makarna Rosenbergs avrättning, Marylin Monroes död och kvinnorörelsens framväxt. Där finns även drag av roadmovie och inlagda små lexikon från a till z.
- Kan de senare vara utdrag från Valerie Solanas manifest SCUM? Society for cutting up every man!
Fantasifulla figurer som Cosmogirl och Silkespojken får berättelsen att lyfta och bli en poetisk skildring av framförallt 60-talet.
Kanske berättarknep som behövs för att skriva berättelsen om den tiden.
- En av dem i alla fall!

Kul att Sara Stridsberg fick Nordiska rådets pris förra året för en så pass formsökande skapelse som Drömfakulteten. Vilket får oss på Kistalight att även tänka på årets intressanta vinnare den danska författaren Naja Marie Aidt med sin novellsamling Bavian. Juryn hyllar henne för ”en vacker och illavarslande ­realism”.
Andra bloggar om Andy Warhol: Andra bloggar om Sara Stridsberg

 ©Thommy Sjöberg

5 comments:

Anonymous said...

Hei, Thommy! Å du vet: we aim to please. Lykken ville det imidlertid slik at vi alt hadde publisert en sak med foto av den eminente Sara. Jeg må tilstå at jeg ennå ikke har fått lest noe av det hun har skrevet, men det kan virke, basert på det du skriver, som om jeg snart ikke har noe valg.

Takk for en inspirerende artikkel. Som alltid!

Anonymous said...

Naja Marie Aidt - vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris 2008 kommer till Stockholm

Den danska författaren tillägnas priset för novellsamlingen Bavian. I motiveringen kallar juryn hennes stil ”en bedårande och illavarslande realism, som drar fram verklighetens undertoner”. Hon har redan fått en utmärkelse för novellsamlingen Bavian, hon fick det stora danska kritikerpriset 2006.

Den 31 mars kommer hon till Stockholm för att delta i ett författarsamtal med Sara Stridsberg, som vann priset förra året. Samtalet leds av journalisten och krönikören Ulrika Knutson. Efter det talar poeten och författaren Marcus Birro om ord som makt och tröst. Evenemanget avslutas med mingel.

Tid & Plats: måndagen den 31 mars, kl. 19.00-20.30, Rotundan, Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73,

I samarbete med: Stockholms stadsbibliotek

Fri entré

I samband med hennes besök i Stockholm finns det möjlighet att boka henne för en intervju.

Anonymous said...

STOR KONST!

Under en jättelik filmduk på the factory.

Valerie: Är det där Andys film?
Viva: Blowjob från 1964.
Valerie: Vad handlar den om?
Viva: En prostituerad kille som blöder och gråter in i kameran när han blir avsugen.
Valerie: Jaha. Och mer?
Viva:Det är det den handlar om:
Valerie: Varför gör den det?
Viva: Därför att det är konst.
Valerie: Jag tror att det är bra för Andy att Up your ass dök upp här på Fabriken.
Viva: Det är stor konst Valerie.
Valerie: Visst det är fantastisk.

Thommy said: Sic!

Anonymous said...

Föregående stycke, post, är ett utdrag från Sara Stridsbergs Drömfakulteten.
Ironi!?

Thommy Kistalight said...

Ser att Sara Stridsberg blivit vald till årets Frödingstipendiat av Uppsala studentkår.

Med motiveringen:
Sara Stridsberg skriver kompromisslöst, utan att väja för anständighetens gränser. Hennes personporträtt berör på djupet av vårt medvetande, samtidigt som de visar på människans tagna eller påtvingade roll i ett samhälle vars gränser är alltför tydliga. Hennes språk är poetiskt, kraftfullt och modigt, och hennes romaner är verkligen en ”litterär fantasi av verkligheten”, där gränser ständigt överskrids.

- Grattis säger vi på Kistalight som instämmer till 110 procent!